Tanjong Pagar railway station as an oasis of calm?

Mr Charleston Chan came up with the idea of creating a barrier of greenery to help reduce noise pollution from the AYE.
Mr Charleston Chan came up with the idea of creating a barrier of greenery to help reduce noise pollution from the AYE.ST PHOTO: DESMOND WEE

Imagine the historic Tanjong Pagar Railway Station as a garden filled with lush greenery, where visitors can stroll under the shade of flame of the forest trees as pangolins roam nearby.

This is what 16 landscape architecture students from Singapore Polytechnic (SP) conceptualised as part of their final-year projects.

Their work, along with those of 348 other architecture and landscape architecture diploma students from SP, will be on display at the URA Centre in Maxwell Road until March 2.

As part of the project, students had to visit the site and understand the needs of the area. "They also had to speak to the residents and workers, and understand what they would want there," said SP senior lecturer Idris Bidin.

Mr Mohamad Arif Mohamad Azmi, 24, envisioned the rooftops of nearby carparks as catchment areas for rainwater while 21-year-old Tan Jia Jun imagined a cafe that would serve fresh vegetables grown at an on-site urban farm.

Mr Charleston Chan, 20, came up with the idea of creating a barrier of greenery to help reduce noise pollution from the nearby Ayer Rajah Expressway.

He was able to offer a unique perspective to his project, having lived in neighbouring Cantonment Close all his life.

"The area is close to my heart. I remember seeing my relatives from Penang off as they got on a train to return home," he said.

A version of this article appeared in the print edition of The Straits Times on February 25, 2017, with the headline 'Tanjong Pagar railway station as an oasis of calm?'. Print Edition | Subscribe